Suvi


Mitä lapin tytölle on kerrottu pääsiäisperinteistä?

Olen kuullut, että jonkin pakanauskonnon mukaan pääsiäispupujen uskottiin munivan värikkäitä munia. Puput piilottelevat munia lapsille. Mikä parasta, lasten mukaan puput piilottelevat munia edelleen! Pääsiäispupu onkin melkoinen tähti maailmalla ja namitehtailijat ovat hyvin tietoisia värikkäiden suklaamunien menekistä pääsiäisen aikaan. Suomalaisessa pääsiäispöydässä nautitaan perinteisesti lammasta, mämmiä sekä ortodoksisesta kirkosta levinnyttä herkkua, pashaa. Omasta pääsiäisestä poiketen munamaidolla, verimakkaralla ja uunijuustolla on ilmeisesti myös sijansa suomalaisessa pääsiäiskattauksessa. Narsissit ja liljat mielletään yleisesti pääsiäiskukiksi, niiden kukinta onkin tuolloin parhaimmillaan ja ne näyttävät upeilta pääsiäispöydän kattauksessa.  

 

Trullit ja pääsiäiskokko

Pohjanmaalla on perinteisesti poltettu pääsiäiskokkoja. Niihin on liitetty uskomuksia paremmasta sadosta ja siksi kokkoja on poltettu pelloilla. Pääsiäiskokkojen on ajateltu myös karkottavan noitia ja pahaa pois. Tuolloin uskottiin myös, että trullit eivät  kyenneet lentämään sankan savun takia ja lisäksi ne pelkäsivät tulta. Kuitenkin lasten trulliperinne on liittynyt pääsiäiseen jo 1800-luvulta lähtien. Niiden tehtävänä oli karkottaa pahoja henkiä koristeluilla pääsiäisoksilla, joita heiluteltiin jo tuolloin virpomislorujen tahtiin. Kuulostaako tutulta? Itsekin olen pukeutunut pieneksi noidaksi, punannut poskeni ja käynyt hipsimässä naapurustossa karkin toivossa. On hienoa, että maailman jatkuvissa muutoksen pyörteissä juhlapyhien perinteitä voidaan yhä vaalia.  

 

Puuhaa pääsiäisenä

Pääsiäisen aikaan lasten kanssa on mukavaa keksiä erilaisia askartelupuuhia. Virpomisoksien askartelujen lisäksi esimerkiksi valkoisten kananmunien maalaaminen on vesiväreillä on hauskaa, ja maalatut munat voi laittaa pöydälle koriin koristeiksi. Lapset rakastavat myös pieniä keltaisia tipuja, jotka ilahduttavat maalattujen munien tai rairuohon kaverina. Tällaisia pieniä, söpöjä elementtejä kannattaa tehdä ihan vain kivan yhteisen tekemisen luomiseksi. Yhdessäolo ja yhteiset muistot jäävät lasten mieliin. Ehkä vielä joku päivä omat lapsesi innostuvat vaalimaan tällaisia pääsiäisperinteitä myös omille lapsilleen.  

Lapsuuteni pääsiäinen

Omassa lapsuudessani meille tärkeintä oli yhdessäolo ja perinteiset pääsiäisherkut. Meillä päin kokkoja poltettiin vain juhannuksena. Lähdimme usein pääsiäiseksi Pohjois-Lappiin mökkeilemään 90-luvun alkupuolella. Mökki oli karu ja alkeellinen, mutta kun koko perhe oli läsnä isovanhempia myöten, ei alkeellisuus haitannut lainkaan, päinvastoin. Mummini teki minulle ja isosiskolleni pääsiäispussit, joista löytyi erilaisia nameja ja askartelupuuhasteluja koko pitkän pääsiäisviikonlopun ajaksi. Yllätyspussien lisäksi herkuttelimme siskoni kanssa pupujen piilottamilla suklaamunilla pitkin pääsiäistä. Pääsiäismuistoihini liittyy vahvasti myös hauskat pilkkiretket auringon heijastamalla jäällä sekä herkullinen, nuotiolla paistettu nokinen pulla. Pääsiäinen on nykyäänkin ehdoton suosikkini juhlapyhistä. Äitini, joka on nykyään mummin roolissa, jatkaa mummini pääsiäisperinnettä tekemällä pääsiäispusseja omille lapsenlapsilleen. Toivotan sinulle pääsiäiseen aurinkoisia kelejä ja yhdessäolon riemua!