Marraskuussa aletaan miettimään pikkujoulujen järjestämistä. Hilpeissä pikkujoulujuhlissa tarjotaan kuplivaa, pikkusuolaista ja makeaa. Tämän vuoden bileissä tarjoiluastiana toimivat upeat Noir -sarjan isot lautaset. Tarjolle voi laittaa esimerkiksi suolaista piirakkaa ja pasteijoita. Herkulliset pikkupizzat eri täytteillä ovat myös helppoja tarjottavia. Tarjoan mielelläni juhlissa myös erilaisia salaatteja tuomaan hieman keveyttä tuhdimpien herkkujen kaveriksi.
Leivon harvoin, mutta kun leivon teen sen omien mieltymysteni mukaisesti. Äitini on superhyvä kokki. Hän leipoo harvoin, mutta hänen herkkunsa ovat suussa sulavia. Yksi ehdoton suosikkini on feta-parsakaalipiirakka. Äitini ei ikinä laittaisi feta-parsakaalipiirakkan täytteeseen majoneesia. Minä ajattelin nyt kuitenkin kokeilla. Piirakkapalat on helppo napata Noir -sarjan keskikokoisille lautasille ja sitä kautta suun syövereihin, nam!
Tässä suosikkipiirakkani resepti:
Feta-parsakaalipiirakka (12 palaa)
Pohja:
100g voita (huoneenlämpöistä)
2,5 dl vehnäjauhoja
125g maitorahkaa
Täyte:
100 g purjoa
200g parsakaalia
200g fetajuustoa (rasvaa 25 %)
100g juustoraastetta
1,5dl kuohukermaa (tai ruokakermaa)
1 dl majoneesia
2 kpl munaa
ripaus mustapippuria
Nypi kulhossa pehmeä voi ja jauhot. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin lepäämään ainakin tunniksi. Halkaise ja huuhtele purjo, pilko se hienoksi. Huuhtele ja pilko parsakaali. Murenna fetajuusto. Painele levännyt taikina jauhotetuin käsin pyöreän piirakkavuoan (Ø n. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä päälle purjo, parsakaali, feta ja juustoraaste. Sekoita kulhossa kerma, majoneesi ja munat. Rouhi sekaan mustapippuria. Kaada seos täytteiden päälle.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes täyte hyytyy. Peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Anna parsakaali-fetapiirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Jokainen joulun ystävä tietää, että suklaa kuuluu olennaisesti osaksi joulua. Teinivuosinani minulla oli tapana leipoa suussa sulavia amerikkalaisia suklaamuffineja ystävieni iloksi. Nyt on aika nostaa tämä nostalginen resepti taas pöydälle ja laittaa essu päälle. Amerikkalaiset muffinit kohoavat meheviksi Miss Etoilen suuremmissa muffinikipoissa. Kipot ovat taatusti paiston kestäviä, eikä niihin tarvitse erillistä muffinivuokaa.
Amerikkalaiset suklaamuffinit 12 kpl
Näitä tarvitset:
100g voita
2 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
3 kpl kananmunia
4,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
150g tummaa suklaata (Fazer premium leivontasuklaa)
loraus sitruunamehua tai appelsiinimehua
1 rkl tomusokeria
12 kpl isoa paperista muffinivuokaa (esim Miss etoile)
Koristeluun:
100g tummaa suklaata ja hieman suklaarouhetta
Tee näin:
Vaahdota munat, voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Lisää varovasti siivilän läpi yhteensekoitetut vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe sekä lopuksi maito. Rouhi suklaa karkeaksi (jätä isoja hippuja, säästä hieman rouhetta myös kuorrutteeseen). Sekoita lopuksi taikinaan varovasti suklaarouhe ja sitruunamehu (tai halutessasi appelsiinimehu). Jaa taikina paperivuokiin (älä täytä vuokia liikaa). Paista muffineja uunin keskitasolla noin 20 – 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Sulata kuorrutteeseen suklaa vesihauteessa ja valuta haarukalla muffinssien pinnalle. Lisää päälle vielä suklaarouhetta.
Pikkujoulupöydän kruunaavat tietenkin ihanat cocktaillautaset konvehteilla <3
reseptit muunnelmia valio.fi, fazer.fi, maku.fi