Suvi


Ihanaa, kun Shop on nyt valmis! Etenkin viimeinen viikko ennen avajaisia tehtiin ihan hulluna töitä. Lupa avaamiseen saatiin maanantaina päivällä meidän raksamieheltä (eli Suvin mieheltä). Sen jälkeen työpäivät eivät jääneetkään alle kahteentoista tuntiin. Väsytti ja kiukutti, mutta siitäkin selvittiin ja torstain avajaispäivänä leijuimme ainakin sentin ilmassa! On hankala selittää miltä sitten oikeastaan tuntui, mutta luulisin meidän olleen hyvin innoissamme, sillä olimme molemmat valmiudessa tiskin takana koko avajaisviikon. Viime hetken paikkailua ja Loungen valmistelua on toki kuulunut ohjelmaan avajaisten jälkeenkin, mutta kaikki tuntuu jo ihanan rennolta.

Osa oli toivonut ihanien ilmapallotelineidemme teko-ohjeita. Niiden teko onkin yllättävän helppoa. Eikä kotona tietenkään siinä mitään ilmapalloja säilytetä, mutta luulen että teline pienemmässä koossa sopisi esimerkiksi koululaisen pöydän päälle. Siihen voisi sitten jemmailla kaikkea tärkeää. Me valitsimme vaneriksi sekavanerin, jonka pinta on koivua ja siten kaunis ilman sen kummempaa käsittelyä. Ilmapallopusseja mallailemalla saimme levyyn oikeat mitat, meidän levyn koko on 70cm x 102cm.

Ostimme materiaalit rautakaupasta, missä on leikkauspalvelu. Näin pääsimme vähän helpommalla ja saimme tarvitsemamme määrän vaneria ja rimaa. Me käytimme 2cm x 2cm rimaa, jotta tapit uppoavat levyssä riittävän syvälle ja kannattelevat tuotteet tukevasti. Ostimme 6mm vahvaa pyörölistaa, joista sahattiin 7cm mittaisia tappeja. Käyttämällä vahvempaa ja pidempää pyörötappia saat hieman raskaampiakin esineitä ripustettua. Tappien päälle voi esimerkiksi leikata hyllylevyn, jonka päälle saa pieniä koriste-esineitä.

Tarvitset:

sopivan kokoisen palan vaneria, mielellään 12mm paksua (esimerkissä 40cm x 62cm)

2 rimaa (esimerkissä 40cm)

pyörölistaa (halkaisija 6mm)

akkuporakoneen sekä poranterät 6mm ja pienempi, ruuveille sopiva

mitan

lyijykynän

puuliimaa

4kpl ruuveja rimojen kiinnittämiseen (mielellään tasakantaisia)

2 kulmaruuvia ja proput seinälle kiinnittämistä varten

Jos haluat käsitellä vanerilevyn, voit käyttää esimerkiksi saunavahaa

Tee näin:

Suunnittele levyn koko sen mukaan mitä aiot siihen ripustaa. Laske reikien paikat myös sen mukaan. Tässä esimerkkinä 40cm leveä ja 62cm korkea, reiät tulevat 9cm päähän toisistaan. Ylä- ja alareunoihin jää 4cm välit, jotta rimat sopivat olemaan, eivätkä häiritse tappien toimintaa. Reunoille jää 2cm välit.

Aseta levy vaakatasoon esimerkiksi rimojen päälle. Mittaa levyyn valmiiksi merkit reikiä varten. Alla olevassa kuvassa on mitat siitä, kuinka ne asettuvat levylle. Mittaa jokainen rivi pystyyn ja vaakaan ja merkitse ne lyijykynällä. Poraa sen jälkeen reiät 6mm poranterällä. Poraa reikä tarkoin pystysuoraan levyä kohden, jotta tapit tulevat vaakasuoraan.

Lyhennä 6mm:n pyörölistasta 7cm:n mittaisia tappeja käsisahalla, jossa on pienet hampaat tai esimerkiksi oksasaksilla. Hio tappien päät tarvittaessa. Tee niin monta tappia kuin tarvitset. Tappien paikkoja on helppo muutella levyssä haluamallaan tavalla, sillä tapit eivät ole kiinteitä.

Rimoihin tehdään reikiä kahdelle kantille. Niille puolille, mitkä rimoista tulevat levyn takaosaa vasten, tehdään esireiät kiinnitysruuveille porakoneella. Huomioi, että porassa on ruuvia pienempi terä, jotta ruuvi pitää. Esireiät on hyvä tehdä, jotta rima ei ruuvia kiinnittäessä halkea. Samanlaiset reiät tehdään samaan kohtaan myös vanerilevyssä. Vanerilevyn etupuolelta ruuvinreikiä voi halutessaan pyöristää, jotta ruuvien kannat (mikäli käytät tasakantaisia) asettuvat vanerin tasolle. Rimat on hyvä kiinnittää noin 0,5cm yläreunan alapuolelle ja alareunan yläpuolelle. Ruuvien paikat ovat noin 2cm sivureunoista. Kuvassa ruuvien paikat on merkitty vaaleanpunaisilla pisteillä. Ylemmän riman alapinnalle tehdään hieman isommat reiät, kuin kulmaruuvien halkaisija on. Tee reiät 5cm yläriman molemmista reunoista keskemmäs. Kuvassa oikealla näkyy valmiin seinätelineen sivuprofiili.

Kiinnitä seuraavaksi rimat paikoilleen. Laita puuliimaa riman ja vanerilevyn väliin ja ruuvaa ruuvit paikoilleen. Anna liiman kuivua. Tässä vaiheessa voit käsitellä vanerilevyn jos haluat.

Kiinnitä kulmaruuvit seinälle (jos mittasit ohjeen mukaan, kiinnitysruuvien väli tulisi olla 30cm) seinämateriaalisi mukaisesti. Nosta vanerilevy roikkumaan rei’istään kulmaruuvien päälle. Voit nyt laittaa tapit haluamiisi kohtiin ja koristella levyn mieleiselläsi tavalla.

Tadaa! <3