Suvi


Herkullinen antipasti-ilta

Valmiin teeman valinta illanistujaisiin helpottaa kattauksen, naposteltavien ja koristeiden valintaa. Valitsin omien illanistujaisten teemaksi italialaisen antipasti-illan, sillä se on helppo toteuttaa ja menu sisältää monipuolisesti herkkuja moneen makuun. Teeman toteutus ei vaadi kovasti vaivaa laisikimmaltakaan juhlanjärjestältä ja se sopii myös esimerkiksi myös tuparien hauskaksi aiheeksi. Italialaiset antipastit ovat helppoa sormiruokaa ja ne saavat varmasti vieraidesi veden herahtamaan kielelle.

Illanistujaisten koristelu ja ideointi

Rakenna raikas Aperol-baari

Valmiin teeman ympärille on helppo alkaa miettimään sävyjä ja koristeita. Hauska Aperol-baari voisi toimia illan keskipisteenä. Aperol on juomana raikas aperitiivi ja lisäksi se on huipputrendikäs. Aperol spritzissä yhdistyvät pirskahteleva Prosecco sekä raparperin, appelsiinin ja yrttien yhdistelmä, Aperol. Tarjolle voisi laittaa tuoreita yrttejä, jääpaloja ja erivärisiä appelsiineja lasiastioihin. Aperol spritzin voi valmistaa valmiiksi esimerkiksi suuriin kannuihin tai boolihana-astioihin. Boolihanat voit vuokrata esimerkiksi täältä. Tärkeintä on huolehtia että kattaus on siisti ja kokonaisuus yhteneväinen. Mukeista voisi koota hauskan tornin baarin etualalle ja lautasliinat pinoutuvat kauniisti mukien viereen. Pillit sopivat myös kivasti kattaukseen. Laittaisin myös baarin takaseinälle esimerkiksi vihreän tupsuviirin tuomaan lisää juhlantuntua. Rouheutta baarille antavat villit yrtit ja esimerkiksi liitutaulu, johon voi raapustaa liidulla: Aperolbaari.

Illanistujaisten kattaminen

Kokoa herkullinen italialainen antipastimenu

Antipastimenu voisi koostua esimerkiksi:

  • pienistä kolmioleivistä tai patongeista erilaisilla tahnoilla
  • öljymarinoiduista kirsikkatomaateista ja oliiveista
  • puhvelinmaitomozzarellasta ja pecorinojuustosta
  • erilaisista salameista ja ilmakuivatusta kinkusta
  • kevyesti grillatusta munakoisosta ja kesäkurpitsasta

Variaatioita erilaisista antipasteista löytyy lukuisia määriä ja niistä onkin kiva napata omat suosikit. Älä ota menuuseen liikaa erilaisia vaihtoehtoja, sillä saat antipastien näpertäminen voi viedä liikaa aikaasi. Kuitenkin tämän menun hyvä puoli on siinä, että jokainen vieras valita mitä lautaselleen ottaa, kun jokainen herkku on omana ryhmänään tarjolla. Italialaiset raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja laadukas oliiviöljy riittää tuomaan maut esiin. Kattaus syntyy vaivatta kauniilla kertakäyttöastioilla, eikä kenenkään tarvitse toimia tiskarina. Antipastit voi kattaa joko noutopöytätyylisesti, tai ne voi asetella keskelle pöytää esimerkiksi suuren leikkuulaudan päälle. Lautaset ja aterimet voi kattaa valmiiksi pöytään vieraille tai vaihtoehtoisesti asetella antipastien yhteyteen nättiin pinoon pöydälle.

Illanistujaisten/juhlatilan koristelu teeman mukaan

Miten saat teeman mukaisen koristelun tilaan? Mieti ensin tilan koko. Mikäli puhutaan pienistä kotona järjestettävistä illanistujaisista, et tarvitse paljon tilan koristeluun. Esimerkiksi ilmapallot ovat helpot pienen tilan koristelemiseksi. Italialaisessa teemassa teemaväreiksi voisi valikoitua esimerkiksi Italian lipun värit: valkoinen, vihreä ja punainen. Mikäli pidät hillityistä väreistä, voit valita lautasliinaan väriksi esimerkiksi pelkän vihreän tuomaan väriä kattaukseen. Kaikkia lipun sävyjä ei tarvitse käyttää luomaan tunnelmaa. Yksinkertainen on tässäkin tapauksessa kaunista. Vain mielikuvitus on rajana, ihanaa iltaa sinulle ja ystävillesi! Ensi viikolla Johanna kertoo illanistujaisten parhaat viihdevinkit.