Suvi


Mitä tehdään?

Kun on mietitty missä juhlat pidetään, ketä kutsutaan ja mitä tarjotaan, voidaan pohtia hetki yhteistä tekemistä. Toisinaan on ihanaa istua ystävien kesken ja nauttia seurasta, toisinaan taas on virkistävää tehdä yhdessä jotain. Tekeminen voi olla jotain kaikille tuttua, tai sitten voidaan miettiä jotain aivan uutta.

 

Ohjelmanumero

Tekeminen kannattaa suunnitella teeman mukaan, esimerkiksi grillibileissä yhdessä grillaaminen (tai ainakin grillin vieressä seisominen ohjeita nakellen) toimii omana ohjelmanumeronaan. Kesällä on helppoa lähteä piknikille, minigolfaamaan tai vain nauttimaan auringosta, mutta viileillä ilmoilla täytyy olla hieman luovempi. Jos teemaa ei kuitenkaan ole, voi sen suunnitella yhteisen tekemisen ympärille. Huomioi suunnitellessasi vieraidesi budjetti, esimerkiksi työttömänä olevalta vieraalta ei ole kohteliasta odottaa osallistumista kalliiseen illanviettoon. Tekemistä löytyy ihan varmasti kaikille budjeteille. Parasta on se, että saa käyttää mielikuvitustaan!

 

Peli-ilta

Kortti- ja lautapelit toimivat viihdykkeenä pienehkölle ihmismäärälle. Omat suosikkini illanistujaispeleistä ovat Cards Against Humanity (tästä on tullut myös suomenkielinen versio Poliittisesti Epäkorrektia), Trivial Pursuit ja Munchkin. Korttipeleistä hauskoja useamman pelaajan pelejä ovat mielestäni Canasta ja Ristiseiska omilla variaatioilla. Kun mietit pelit sen mukaan, mikä on vieraidesi kilpailuhenkisyysaste, on helpompaa pysyä väleissä myös illanistujaisten jälkeen. Itse olen tietyissä peleissä melko kilpailuhenkinen, mutta tässäkin oma asenne ratkaisee melko paljon. Kuulin ystävältäni hyvän vinkin: Kun pelissä ei tarvita taitoa, vaan kyse on lähinnä tuurista, ei hermostu yhtä herkästi. Saat pidettyä peli-illan budjetin pienenä, kun kyselet tuttaviltasi saapuvilla olevista peleistä.

 

Kokeillaan uutta

Jos halutaan lähteä juhlapaikan ulkopuolelle ja budjetti on suurempi, voi suunnitella esimerkiksi seinäkiipeilyä, lasersotaa, tankotanssia tai vaikka ratsastusta. Ihanaa ajatella, että voi kokeilla erilaisia juttuja tuttujen ihmisten ympäröimänä. Miksi kivat jutut pitäisi säästää vain polttareihin? Tälläisen tekemisen jälkeen voi kaikessa rauhassa vetäytyä saunomaan ja nauttimaan ystävien seurasta. Muista varata riittävästi aikaa!

 

Älä unohda musiikkia!

Hyvin valittu illanistujaismusiikki tekee iloiseksi, aloittaa keskusteluja ja luo tunnelmaa. Mikäli ahdistut soittolistojen tekemisestä, pyydä vieraitasi auttamaan listan teossa. Näin jokainen saa mieluistaan musiikkia. Soittaminen ja laulaminen toimivat hyvin ohjelmanumeroina, etenkin jos vieraasi ovat musikaalisia. Tällöin voidaan istua yhdessä lattialla, soitella kitaraa ja laulaa yhdessä tai viritellä vaikka karaokelaitteet!

 

Luo hetki

Olen itse osallistunut syntymäpäiväjuhlille meksikolaisella teemalla. Ruoka ja musiikki oli pohdittu aiheeseen sopivaksi ja kaikille vieraille oli hankittu valmiiksi samanlaiset pienet, tuuheat viikset. Meillä oli hurjan hauskaa kun pelleilimme keskenämme viiksillä. Viikset herättivät mukavasti huomiota myös juhlapaikan ulkopuolella. Pienillä yksityiskohdilla saa luotua ikimuistoisia hetkiä!